Pääsiäismunien vaahtomaalaus

Tulossa on lapsemme kolmas pääsiäinen, mutta koen, että tänä vuonna hän viettää pääsiäistä ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna minulla on ensimmäistä kertaa enegriaa panostaa pääsiäisvalmisteluihin. Nyt taapero on myös sen ikäinen, että voimme tehdä yhdessä pääsiäisaskarteluja ja kasvattaa rairuohoa. Olen odottanut tätä aikaa, jolloin saan itsekin kokea juhlapyhien taikaa lapseni ilon kautta. Tiedän, että näitä vuosia on edessä vain rajallinen määrä ja sen vuoksi meillä aloiteltiin pääsiäisen ennakkotunnelmointia jo viime viikolla.

Ensimmäisenä tutustuimme pääsiäismuniin. Taapero on saanut koristella paperisia pääsiäismunia sormiväreillä ja liimata pääsiäismuniin värikkäitä paperinpaloja. Hän on saanut myös värittää värityskuvia pääsiäismunista. Tulostettavia värityskuvia löytyy netistä paljon.

Innostuin kokeilemaan myös vaahtomaalausta taaperon kanssa ja saimmekin aikaan aika upeita pääsiäismunia. Näitä voisi käyttää vaikkapa pääsiäiskorteissa. Minun ajatukseni on ripustaa vaahtomaalatut pääsiäismunat nauhaan ja tehdä niistä koriste. Meidän pääsiäismunamme olivat siis paperisia, mutta samalla tavalla voi värjätä myös ihan oikeita munia.


Vaahtomaalaus on helppo toteuttaa ja se onnistuu taaperonkin kanssa. Tarvikkeetkin löytyvät usein valmiiksi kotoa. Minä käytin voipaperilla suojattua astiaa, partavaahtoa, sormivärejä (ne eivät varmastikaan olleet parhaat värit tähän tarkoitukseen) sekä vanupuikkoja. Tarvitaan tietysti myös kartonkia, joka on leikattu munan muotoon. Tähän käyttöön voisi sopia vaikkapa vanhat postikortit. Kannattaa varata valmiiksi myös alusta, johon valmiit pääsiäismunat voi asettaa kuivumaan sekä talouspaperia. Astiaan levitetään partavaahto, jonka päälle nostellaan pieniä kasoja väriä. Sitten alkaa hauskin osuus. Vanupuikolla vedetään partavaahdon päältä pitkiä suoria vetoja vaaka- ja pystysyynnassa. Syntyy kaunis, marmorinen pinta. Taapero innostui tästä levitysosiosta niin paljon, että meidän kaunis pintamme levittyi jo aika suttuiseksi, mutta pääasia, että lapsi nautti tekemisestä. Sitten pääsiäismuna painetaan vaahtoon ja nostetaan kuivumaan. Vaahdon annetaan kuivua jonkin aikaa, jonka jälkeen ylimääräisen vaahdon voi pyyhkiä tai painella pois. Minä annoin osan munista kuivua kokonaan itsekseen ja sen seurauksena muniin jäi pieniä kohtia, joissa ei ole ollenkaan väriä. Vaahdon sekaan voi sekoittaa liimaa, jolloin myös valkoiset osat jäävät näkyviin, kun partavaahto haihtuu pois.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti